Trei generații de Time Management
Introducere
Ne propunem să începem periplul nostru prin metodele creative de time management cu prezentarea celor trei generații cel mai bine cunoscute.
Dacă acum 30-40 de ani existau puține preocupări în acest domeniu, în prezent literatura de specialitate și internetul ne furnizează mii de cărți și articole pe această temă. Dar oare nu putem orienta ușor prin acest hățiș de informații și metode? Apare din nou marea problemă – TIMPUL!
Îndrăznesc să spun că de fapt nu timpul este marea problemă, ci lipsa preocupărilor noastre de a ne stabili prioritățile.
1. Prima generație
Conform S. Covey, cel care a sintetizat aceste trei generații, prima se bazează pe ”repere” – ești încurat să te lași în voia curentului, dar în același timp să stabilești anumite repere scrise pe bilețele, de genul:
- activități profesionale :orarul de mâine de la școală, activități suplimentare, ședințe diverse, etc.
- activități familiale diverse – în funcție de caz- de dus copii la anumite activități (dans, innot,etc), de spălat mașina, de făcut curățenie, de făcut cumpărăturile, etc.
Avantajele metodei
Cei care aparțin acestei generații iau cu ei diverse notițe pentru a verifica dacă nu au uitat ceva. Seara verifică dacă a mai rămas ceva neîndeplinit.
Calitatea acestei metode este aceea că oferă multă flexibilitate. Persoanele care folosesc această metodă se adaptează ușor și rezolvă problemele cu succes.
Dezavantaje
Uneori lucrurile se deteriorează, pe baza obeselii sau alte cauze rătăcești bilețelele, mai uiți câte ceva.
Dezavantajul major este că această metodă se bazează foarte puțin pe stabilirea priorităților, lucrurile sunt făcute așa cum îți ies în cale.
2. A doua generație
Este caracterizată de planuri și pregătiri. Aici vorbim de agende și calendare de lucru. Deja putem vorbi de planificări anticipate , de organizarea activităților și evenimentelor viitoare. Cei care fac parte din această generație fac programări, stabilesc termene, notează date, locuri și persoane.
Mai nou agenda pe hârtie a fost înlocuită cu formatul electronic, de multe ori chiar pe telefon. Există și programe special concepute pentru întocmirea unei astfel de agende.
Avantajele metodei
Cei care abordează această metodă planifică și pregătesc din timp totul, sunt responsabili, urmărsc cu precizie un scop. Pregătirile și programările nu doar le reamintesc ceea ce au de făcut, chiar sporesc eficiența și eficacitatea, măresc performanța și rezultatele.
Dezavantaje
Poate să apară foarte ușor tirania planificării care poate duce la lipsa flexibilității, imposibilitatea observării altor aspecte esențiale acasă sau la serviciu care nu apăruseră la momentul întocmirii agendei. Poate să apară la extrem situația în care programarea și activitatea sunt mai importante decât relațiile și se poate merge până la modalități de folosire a semenilor pentru îndeplinirea sarcinilor.
3. Generația a treia
Elementul de noutate adus de această generație îl reprezintă legarea agendei și planificărilor de principii. Se trece de la întocmirea agendelor la respectarea principiilor în îndeplinirea obiectivelor.
Deși pare a fi cea mai complexă metodă care răspunde multor cerințe, totuși are o mare hibă.
Se pornește în programare de la o anumită paradigmă care este diferită de realitate. De exemplu o hartă ne dă o orientare, dar nu reprezintă teritoriul în sine. Pot exista mari surprize în teren – de la baza muntelui până în vârf, distanța pe hartă este mică, dar parcurgerea ei directă poate consuma mult timp, sau nici măcar nu poate fi realizată. În același timp, dacă harta este greșită, chiar dacă schimbăm mașina, ne perfecționăm modul de călătorie, tot nu vom ajunge unde trebuie. Ajungem mai repede intr-un loc greșit.
Ideea de bază folosită în cele mai multe metode de time management din generașia a treia o reprezintă controlul. Totul trebuie planificat si controlat, nimic nu rămâne la voia întâmplării. De fapt nu noi controlăm totul, ci principiile noastre. Se ignoră faptul că trăim și lucrăm între alți oameni care au aceleași dorințe – să controleze. Dar , în măsura în care nu ne lăsăm noi înșine controlați, în aceeași măsură nu se lasă nici ceilalți. Nu e plăcut să recunoaștem acest lucru, dar este esențial pentru dezvoltarea noastră personală și pentru înpăcarea ceasului cu busola. Este esențial pentru a rezolva propriile insomnii.
Eficiența și eficacitate – oare înseamnă același lucru? Nu întotdeauna mai mult și mai iute înseamnă mai bine. Poți merge rapid , dar, dacă nu ai atins destinația, efortul este intil.
Nu poți fi mai eficient în problemele sufletești. Poți pregăti foarte bine lecția, să fi acolo la ora stabilită, dar starea sufletească a unor elevi din clasă să nu fie cea potivită și pentru ei nu ai atins ținta. E nevoie de maleabilitate, de schimbarea traseului, de o comunicare în acord cu starea celor care te ascultă. Altfel ai vorbit în vânt. Situația este asemănătoare și acasă – starea sufletească a celor dragi nu are nevoie de eficiență, pentru că nu se potrivește.
Rezervi doar zece minute pentru o întâlnire cu un colaborator, dar pentru propriul fiu nu-ți stabilești norme și orare, de frică să nu-ți încurce agenda. Sau boala părinților, poate chiar a ta, nu fac parte din agendă.
Dacă poți fi eficient cu lucrurile, nu poți fi eficient cu oamenii[1].
Valori
Pentru orice fel de management al timpului este necesară stabilirea și respectarea unui set de valori. Ele determină alegerile și prioritățile. Pot fi valori in acord cu verbul a fi – verticalitate, dragoste, încredere, sănătate. Și a avea – case, vilă, cont în bancă, statut social, faimă. Dar, dacă nu ești nu mai are cine să aibă!
Realizarea de sine
Este un obiectiv care este în directă legătură cu propunerile oferite prim programul de dezvoltare profesională și personală. Se pot aplica metode de time management care țin cont doar de ceea ce obținem, ceilalți pot fi considerați doar instrumente pentru realizările proprii.
Oare vă întâlniți cu colegii în fiecare zi la serviciu, sau vă ciocniți?
Vă propunem , prin tot ceea ce veți aplica în perioada stagiului de practică să cultivați relații transformaționale , nu tranzacționale.
Cursanții ProForm au posibilitatea să creeze ceva nou și în ceea ce privește time managementul.
Ține mai degrabă de înțelegere, intuiție, noi acumulări, de entuziasmul în jurul acestor noi acumulări. A obține puterea transformațională de sinergie interdependentă este placa turnantă în ceea ce privește timpul și calitatea vieții.
Vom prezenta în bunele prcatici viitoare și ce-a de a patra cale care tocmai se construiește, care trece dincolo de barierele impuse de cele trei genarații prezentate. Nu este o prezentare strict liniară, metodele coexistă, de multe ori fiind folosite pentru diverse scopuri de aceeași persoană.
În încheierea acestei bune practici va propun imaginea unui ceas actual – o mare parte din timpul nostru este ocupat cu accesarea programelor cu siglele aflate pe post de oră pe acest ceas simbolic. Este la fel de adevărat faptul că, pentru o hartă mentală sunt foarte utile reprezentările.
BIBLIOGRAFIE
- Stehen R Covey , A. Roger &Rebeca R Merrill,Managementul timpului sau Cum ne stabilim prioritățile , Ed ALL, 2007,
- Stehen R Covey, A treia cale, Ed ALL, 2013
- https://taitung.eu/index.php/managementul-timpului-2/
- https://www.google.com/search?q=ceasul+dali+imagini
[1] Stehen R Covey , A. Roger &Rebeca R Merrill,Managementul timpului sau Cum ne stabilim prioritățile , Ed ALL, 2007, p.22