1.     Cât de repede pot realiza o Hartă Mentală?

În cadrul sesiunii anterioare online tema principală o reprezenta o modalitate concretă de a ne deschide mintea către noi modalități de gândire. Am constat că mari inventatori și cercetători au fost în celași timp artiști, și-au lăsat imaginația liberă.

Dacă nu ați notat gândurile care se nasc privind acele imagini deosebite, vă invit să o faceți. Treceți peste orice formă de reticență, peste lipsa de timp, peste neîncredere în lucruri aparent banale.

Vom continua încercând să răspundem la întrebarea încă nerostită: Pot face repede o Hartă Mentală care să rezolve toate problemele nerezolvate?

 

Depinde de probleme. Dacă este vorba de a pregăti mai eficient o lecție pentru ziua următoare, deoarece aveți experiență, da. Știți deja tema și scopul, atunci puteți merge pe repede înainte. Dar atenție, nu neglijați imaginile! Sunt cele care vor activa emisfera dreaptă și vom debloca crativitatea atât pentru noi în timp ce realizăm harta mentală, cât și pentru elevii pentru care pregătim lecția.

Totuși, pentru a realiza repede o Hartă Mentală este nevoie de ceva experiență în domeniu, de un moment bun, în care vă puteți concentra și o reală motivație. Chiar dacă pentru început veți depune un efort mai mare, acesta este bine ”cheltuit”, deoarece, pe de o parte veți căpăta experiență, pe de altă parte atunci când este vorba de planuri de lecție, ele vor putea fi folosite pentru mai mulți ani chiar, cu completările de rigoare.

Dacă este vorba doar de o conferință , atunci aveți certitudinea că veți face față cu brio, veți fi mult mai liberi în exprimare și veți avea mai puține emoții deoarece mintea va fi mai clară și nu vă veți pierde în detalii inutile.

Construirea unei Hărți Mentale nu este o activitate statică, această hartă poate fi completată în orice moment, exact ca pe creier, o conexiune naște altă conexiune.

2.     Propuneri în vederea realizării unei Hărți Mentale

În vederea pregătirii unui examen aveți de citit mai multe materiale și chiar cărți. Citiți un capitol și încercați să redați ideile principale.

Citiți din nou cu o foaie alba de hârtie în față , mai multe culori, și mai ales multă bunăvoință. Treceți în centrul pagini o imagine care reprezintă ideea centrală, apoi radiant celelelte aspecte, cu conexiunile dintre ele.

Când ați terminat puneți foaia de o parte și redați conținutul materialului parcurs. Durata de timp va fi mai mare, dar succesul va fi admirabil! Ceea ce este foarte util pentru toate examenele vieții.

Cu timpul, deși inițial timpul acordat cititului crește, cu timpul efortul scade și timpul total alocat studiului și pregătirii pentru examen scade. Este o investiție de timp de viață. De ce?

-         Pentru că INVĂȚAREA CAPĂTĂ SENS – în acest fel înțegem ceea ce învățăm, facem conexiuni, imaginația începe să prindă aripi, ordonăm informația într-un mod familiar creierului, crește încrederea în sine

-         Pentru că ne vom REAMINTI ceea ce am învățat, avem toate informațiile și cunoștințele pe o pagină, mult mai accesibile, putem să le reactualizăm în orice moment. Avem posibilitatea să ne evaluăm și să ne consolidăm cunoștințele referitoare la tema de studiu.

Sfaturi oferite de specialistul în domeniul Hărților Mentale, Carmen Dragomir, pe blogul său:

Începe cu sfărșitul

 „Cel mai important lucru despre obiective, este sa ai unul.” – Geoffry F. Aber

Pare ciudat faptul că suntem sfătuiți să începem cu sfârșitul – dar acest lucru poate economisi timp – înseamnă să avem clar SCOPUL pentru care realizăm Harta Mentală, și nu doar atât, SCOPUL final al demersului meu, de exemplu acela dea fi bine prgătit pentru un examen, sau cel de a oferi elevilor mei o modalitate clară de prezentare a lecției.

”Vizualizarea scopului te va ajuta să te concentrezi pe aspectele esențiale, pe cuvinte CHEIE, pe imagini care să-ți facă harta memorabilă, pe clarificarea a ceea ce ai ințeles și ceea ce nu ai înțeles.
Stabileste-ți de la început timpul pe care țl aloci studiului și realizării hărții mentale. Ai nevoie de timp și spațiu pentru gândire profundă și pentru a desena harta care iți va permite sa reții informația pe termen lung.”[1]

 

Prof 23 iulie 2019
Fig 1.Harta Mentala: Stabilitea Obiectivelor [2]

Nu începe de la zero

„Nu reinventa roata, Reproiecteaza roata.” – Anthony J. D’Angelo

Puteți să vă alocați timp pentru a vă desena propriile formate și astfel veți face mai repede o hartă mentală. Există și programe disponibile pe internet care permit să realizați astfel de hărți.

Cel mai eficientă rămâne însă realizarea de mână a cestora.

Fleacurile nu sunt prioritatea ta

Vă propunem să utilizați metoda hărților mentale pentru a înțelege situații/idei complexe. Găsiți doar CUVINTELE CHEIE care vor acționa ca declanșatoare ale memoriei. În cazul unor informații care pot fi foarte ușor reținute nu se justifică trecerea lor pe harta mentală. Anumite explicații pot fi puse doar în note, link-uri atașate. Puneți-vă întrbarea dacă o informație chiar trebuie reținută. Dacă nu, nu o treceți în harta mentală.

Concentrează-te pe ceea ce este important

Nu încercați să faceți o hartă frumoasă, ci una utilă. Elevii au această tendință de a petrece mult timp cu alegerea pozelor. În cazul lor se justifică. Stimulați-i însă capacitatea de se concentra pe ceea ce este esențial, pe motivul pentru care este realizată harta mentală.

Desenează hărți mentale zilnic

Orice abilitate  ​se dobândește și se perfecționează prin prin practică. Dacă la primele hărți vom întâmpina probleme , pe parcurs vom ajunge să le realiză mult mai ușor, conexiunile apar mai repede.

sa stergi tot ceea ce ai lucrat si o vei lua de la capat … de neumarate ori.


Bibliografie

Tony Buzan - Arta stăpânirii hărții mentale. Ghid complet de Invățare și Utilizare a celui Mai Puternic Instrument de Gândire din lume - Editura: DIDACTICA PUBLISHING HOUSE, 2019

http://www.mintebrici.ro/blog/cum-pot-desena-harti-mentale-repede