MANOLEASA, jud. BOTOSANI și INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN BOTOSANI

MOTIVAREA IN SCOLILE INCLUZIVE - BOTOSANI

Desi au trecut aproape doua decenii de la lansarea paradigmei educatiei incluzive pe plan mondial, nevoia de promovare continua a acesteia nu s-a epuizat. Acest fapt se poate observa si din intalnirea avuta la scoala gimnaziala nr, 1 din Comuna Manoleasa si la Inspectoratul Scolar Judetean Botosani dintre cadrele didactice si expertii Proiectului PROFORM. Atat cadrele didactice, cât si expertii au ajuns la concluzia ca educatia incluziva releva, în afara imperativelor sociale siideologice, o conceptie ecologica si interactiva asupra dificultatilor de învatare si evidentiaza posibilitatea ca schimbarile organizationale si metodologice, realizate în scoli, ca reactie la dificultatile de învatare ale unor copii, sa conduca la ameliorarea predarii-învatarii pentru toti elevii.

DV

Auzim adesea, la elevi, remarci de tipul: „teorie”, „este greu”, „nu ma atrage deloc”, „nu-mi va folosi niciodata” sau „am învatat ceva practic”, „nu stiu cum, dar m-a atras, am participat cu atentie”, . Aceste expresii care fac diferenta între comunicarile elevilor arata, de fapt, care este motivatia lor in procesul educational. Educatia nu trebuie sa doara sau sa produca suferinta, ci sa placa, sa fie de folos, sa formeze cetateni responsabili, echilibrati si motivati spre actiune si schimbare. A fi motivat înseamna a actiona, a tinde spre ceva, a face ceva. Un elev care nu simte nici un impuls sau nici nevoie de a actiona este un elev nemotivat, în timp ce un elev care este activat sau energizat de a actiona spre un obiectiv, este considerat un elev motivat. Important este ca elevul sa manifeste interes pentru scoala, sa realizeze sarcinile scolare si sa-si îndeplineasca obiectivele stabilite.

sincron - prof. Corina PALADE - Expert activitati mentorat si coaching - Proiect PROFORM

De cele mai multe ori sarcinile scolare sunt formulate în termeni de obligatii extrinseci, iar elevii trebuie sa se achite de ele fie ca le face placere, fie ca nu. Pentru a avea succes este necesar sa ne formam un stil de predare învatare care sa motiveze elevii, centrat pe argumentarea utilitatii, stimularea abilitatilor si competentelor existente, asigurarea trecerii la actiune. În procesul de crestere a motivatiei elevilor pentru învatare, fixarea obiectivelor constituie o etapa importanta. Este bine ca profesorii sa încurajeze elevii sa-si asume obiective ambitioase sau sa-i convinga sa accepte obiectivele pe care acestia le propun, în functie de interesele si aptitudinile identificate.

Stima de sine are un impact profund pozitiv sau profund negativ asupra motivatiei si performantei scolare. Oferirea de feedback pozitiv, atitudinea optimista fata de elevi, tratarea echitabila a tuturor elevilor, comunicarea deschisa si calda (modul de adresare asupra rezultatelor evaluarii, gasirea unui cuvânt bun pentru fiecare elev, chiar si atunci când acesta creeaza dificultati în clasa), rabdarea, tactul sunt abilitati importante pentru un profesor care motiveaza învatarea elevilor.

Fiecare activitate a proiectului urmareste profesionalizarea cadrelor didactice prin formare continua, asigurarea calitatii educatiei prin fromarea profesionala continua si asigurarea unei educatii incluzive de calitate. Acest proiect de formare continua este finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020 care urmareste integrarea nevoilor de dezvoltare a resurselor umane în ansamblul programelor si politicilor publice ale României si are în vedere valorizarea capitalului uman, ca resursa pentru o dezvoltare sustenabila în viitor. Se are în vedere, în cadrul acestui proiect, elaborarea de studii de cercetare privind dezvolatarea profesionala a personalului din învatamântul preuniversitar. Acesta este implementat de Asociatia Societatea Nationala Spiru Haret pentru Educatie, Stiinta si cultura, în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Botosani si Inspectoratul Scolar Judetean Giurgiu.