Codul proiectului: POCU/73/6/6/108182

Titlul proiectului: „ProForm - PROfesionalizarea cadrelor didactice prin FORMare continuă”

2 alb2 alb1 negru     Beneficiar  /        Partener 1/          Partener 2: Asociaţia Societatea Naţională Spiru Haret pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură

Numele și prenumele expertului: Albeanu Grigore

Poziția în cadrul proiectului: Expert programe formare profesională

Nr. și tipul contractului 229/01.05.2018/ CIM

Categorie expert: Expert termen lung

Resurse digitale inovative pentru logopezii din școli

 

            Noile tehnologii din societatea actuală reprezintă un semn al progresului și optimizării calității vieții, care joacă, de asemenea, un rol-cheie în educația și dezvoltarea limbajului oricărui vorbitor. Calculatorul este foarte util atât pentru elevi cât și pentru logopezi în contextul în care este utilizat pentru a îmbunătăți calitatea procesului educațional [3].

 

            Calculatorul ar trebui să fie folosit pentru a dezvolta abilitățile lingvistice ale elevilor, permițându-le să se adapteze cerințelor unei societăți în continuă evoluție. Dezvoltarea limbajului este strâns legată de relațiile și experiențele timpurii ale copilului. Jocurile pe calculator oferă oportunități importante de a practica și de a experimenta limba maternă, dar și limbajul.

campanie online feb2019 1

IcSpeech (https://www.youtube.com/watch?v=w5GvZXINx3M)

            A fost remarcată o îmbunătățire a limbajului atunci când a fost folosit un roboțel de vorbire animat de calculator (numit Baldi),ca tutore de vorbire pentru percepția și producția de sunete pentru copii cu pierdere a auzului. Baldi putea vorbi lent și putea ilustra articularea [5].

            Drigas și Petrova, în [1], realizează o descriere a platformelor existente (Telelogos, DoVD, APLo, ACALPA, TROCAS, CIRCA, W2ANE, OLP (OPTACIA/GRIFOS/TELEMACHOS), DYSPHONIA, TERAPERS, CBST și LOGOMON).

            Intervenția logopedului bazată pe platformele digitale de asistare logopedică ar trebui să țină cont de caracteristicile etapelor psihologice ale dezvoltării limbajului, realizând două obiective importante: dobândirea corectă a limbajului și corectarea erorilor lingvistice. Platforma COMUNICA [4], proiect inițiat în Spania, Zaragoza, este o astfel de soluție. Sistemul este structurat în trei dimensiuni:

1. Prelingua - care dezvoltă abilitățile de bază ale copiilor cu tulburări de vorbire;

2. Vocaliza - presupune antrenamentul la nivelul articulator al limbii;

3. Cuéntame - un program centrat pe înțelegerea limbajului. Platforma este completă din punctul de vedere al diversității dificultăților lingvistice.

            Autorii lucrării [4] afirmă eficiența sistemului COMUNICA :" Acestea au avut un mare succes printre copii și terapeuți de vorbire, evaluările făcute de grupul de terapeuți de vorbire arată că aceste aplicații informatice sunt un instrument util pentru instruirea copiilor cu tulburări de vorbire la mai multe niveluri ale limbajului".

            În contextul teleterapiei și e-learning sunt disponibile mai multe resurse. Autorii lucrării [5], implicați și în dezvltarea proiectului TIMLOGORO [6], realizează, printre altele, și o prezentare a aplicațiilor disponibile pentru dispozitive mobile (Speech Essentials Therapy App, Tobii Sono Flex, Articulation Station).

            Un sistem multicomponenta este Dr. Speech [7]. O aplicație disponibilă pe sisteme desktop, mobile, dar și online. Este un sistem cuprinzător de evaluare a vorbirii / vocii și de instruire, un software ușor de utilizat, portabil și accesibil. Acest software este destinat utilizării cu profesioniști în domenii de voce și vorbire. Este contracost. O versiune demo pentru sisteme desktop mai vechi este disponibilă, de asemenea [8]. În versiunea curentă sunt 10 aplicații: Vocal Assessment, Real Speech, Speech Therapy, Pitch Master, AAC - Augmentative and Alternative Communication, My Words, Nasal View, Scope View, Phonetogram și Speech Training.

            O altă soluție în terapia deficiențelor de vorbire o reprezintă icSpeech [9]. icSpeech Standard Edition este unul dintre cele mai cuprinzătoare, dar la prețuri accesibile, pachete de terapie vocală de pe piața de astăzi. Acest software ușor de utilizat conține o multitudine de caracteristici care pot fi utilizate în clinică, cabinetul logopedic sau în casă. Versiunea icSpeech Standard Demo este versiunea completă a software-ului, dar fără achiziționare de la producător, poate fi utilizat doar pentru o perioadă limitată de timp. icSpeech Standard Demo poate fi descărcat urmărind linkul [10]. Mai multe resurse pot fi accesate folosind [11].

 

            Concluzii

            Dezvoltarea ICT a adus noi soluții ce pot fi folosite de terapeuții logopezi, elevi, dar și de părinți în asistarea copilului cu deficiențe de vorbire. Recomandăm urmărirea proiectului românesc TIMLOGORO [6].

            Bibliografie

 

1. Athanasios S. Drigas, Alexia Petrova, ICTs in Speech and Language Therapy, iJEP 4(1), 2014, pp. 49-54.

2. Annie J. Hill, Hugh M. Breslin, Refining an Asynchronous Telerehabilitation Platform for Speech-Language Pathology: Engaging End-Users in the Process, Frontiers in Human Neuroscience, 2016, https://doi.org/10.3389/fnhum.2016.00640.

3. Irina Horga (coordonator), Raport privind nevoile de formare ale cadrelor didactice din învățământul primar și gimnazial în domeniul abilitării curriculare, CRED, 2018, online: https://www.ise.ro/wp-content/uploads/2018/06/Raport-final-analiza-nevoi.pdf (ultimul acces 15.02.2019)

4. William Rodríguez, Oscar Saz, Eduardo Lleida, Carlos Vaquero and Antonio Escartín, COMUNICA - Tools for Speech and Language Therapy, 2008, online: http://dihana.cps.unizar.es/~alborada/docu/2008wricardo2.pdf (ultimul acces 16.02.2019)

5. Făt Silvia, Georgeta Pânișoară, Cristina Sandu, Resurse digitale inovative în terapia logopedică, CNIV 2017, pp. 59-63, online: http://c3.icvl.eu/papers2017/cniv/documente/pdf/sectiuneaA/sectiuneaA_lucrarea5.pdf (ultimul acces 16.02.2019)

6. Făt Silvia; Pânişoară Georgeta; Sandu Cristina; Lazăr Iulia; Mălureanu Adriana, The Impact of Using Timlogoro Platform in Language Disorders Therapies. Research in Progress, eLSE 2018, Vol. 1, pp. 55-62, 2018

7. Dr. Speech, http://www.drspeech.com/

8. https://dr-speech-basic.software.informer.com/

9. icSpeech, Mkprosopsis, http://www.mkprosopsis.com/Software/icSpeech.html

10. icSpeeach Standard Demo download: https://dl.dropbox.com/u/20723517/icspeech_standard_setup_mk.exe (ultimul acces 6.02.2019).

11. Mai multe resurse: http://abletech.ro/en/speech-therapy-software.html