Daca la nivelul unor institutii de invatamant superior au fost elaborate recomandari privind practica de specialitate in anumite domenii pe perioada pandemiei cu COVID19 [1, 2], la nivel preuniversitar si postliceal, ministerul educatiei a recomandat amanarea activitatilor cu character practice.

Cat timp intreaga activitate economica a fost suspendata, cu anumite exceptii, practice este imposibil sa se efectueze practica de specialitate in afara unitatii de invatamant, unde trebuie luate masuri special pentru evitarea imbolnavirii cu COVID19.

Prezenta sesiune online isi propune sensibilizarea managerilor scolari ai structurilor scolare participante in cadrul programului ProFORM pentru reconfigurarea atelierelor de practica si organizarea practicii in timpul pandemiei de COVID, stabilirea de masuri de protectie, precum si regandirea activitatilor practice pentru demonstrarea abilitatilor online, pentru domenii care permit acest lucru.

 

In Olanda, Institutul National de Sanatate Publica (RIVM) a anuntat ca scolile pentru învățământul profesional secundar se vor deschide pentru teste și instruire practică începând cu 15 iunie. De la începutul noului an școlar, mai multe activități educaționale la fața locului pot avea loc la școli pentru învățământ profesional secundar. Acest lucru va fi posibil numai dacă instrucțiunile Institutului Național de Sănătate Publică și Mediu sunt urmate îndeaproape si dacă instituțiile de învățământ își eșalonează activitățile didactice, astfel încât elevii să nu pună o povară asupra transportului public la orele de vârf [3].

O solutie la practica in productie poate fi prezentarea unui proiect online din tematica de practica. Elevul practicant poate realize un scurt raport online după un model şi cerinţe aprobate de către comisiile metodice. La raport se pot anexa scheme, proiecte,  elaborate de către elevii practicanți.

            Bibliografie

1, ***, https://misn-b.spiruharet.ro/informatica/info-practica-specialitate/

2, ***, http://mecanica.ucv.ro/Studenti/Informatii/Practica/Practica_2020/Metodologie_Practica.pdf

3, ***, https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/questions-about-coronavirus-and-the-education-sector