Ministerul Educatiei si cercetarii, inca din luna Februarie 2020, a facut primele recomandari privind desfasurarea activitatilor din cadrul programului “Scoala altfel” pntru a limita numarul de imbolvaviri cu COVID19 in randul elevilor [1], mai précis acestea urmand a se desfasura “ în sediul/incinta unităților de învățământ”.

            Odata cu suspendarea tuturor activitatilor didactice, multe scoli au anulat activitatile prevazute in cadrul proiectului “Scoala altfel”. Alte scoli au propus noi activitati care sa se desfasoare online.

            Un exemplu de proiect oferit scolilor este ESERO care a trecut la transmitere LIVE pe Facebook a unor sesiuni de prezentare-informare in cadrul educatiei prin cunoasterea Spatiului.

            In conditiile in care etapele judetene/nationale ale Olimpiadelor nu s-au mai organizat, anumite ONG-uri sau scoli au organizat evenimentele online, prin transmiterea materialelor realizate si evaluarea acestora. Acest mod de lucru a permis elevilor sa-si continue pregatirea chiar si in perioada starii de urgent / alerta.

            Cateva evenimente importante sunt: EmpowerSoft (premiere in data de 20.04.2020 [3]), Catalysts Coding Contests (concurs pentru elevii de liceu, mutat online [4]), Micii campioni [5],  Ziua Europei [6], AcadNet [7] s.a.

 

            Aceste actiuni sunt doar cateva care pot exemplifica faptul ca “Se poate!”. Scolile nu trebuie sa abandoneze actiunile programate ci sa le converteasca pentru a avea o component online. Workshopurile cu elevii pot fi organizate prin intermediul platformelor Zoom, Teams, WebEx, Meet etc. Concursurile trebuie sa fie gandite pornind de la adevarul ca participantii au acces la orice informative. Trebuie sa se axeze mult mai mult pe creativitate.

 

            Bibliografie

1.  ***, https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-23682335-masuri-speciale-pentru-scoli-contextul-epidemiei-coronavirus-deplasarile-strainatate-anulate-scoala-altfel-desfasura-incinta-scolii.htm

2. ***, http://www.esero.ro/

3. ***, https://empowersoft.ro/rezultate-programare.php

4. ***, https://www.cs.ubbcluj.ro/catalysts-coding-contest-s-a-mutat-online/

5. http://portal.lbi.ro/2020/05/25/noua-data-de-desfasurare-pentru-micii-campioni-2020/

6. ***, http://cedne.ro/evenimente-s27/sarbatorim-9-mai-ziua-europei-printr-un-concurs-online-pentru-elevi-de-gimnaziu-i-liceu/

7. ***, https://acadnet.ro/ro/nationala/program