Cele patru necesități și capacități umane 2
Interdependența reprezintă o valoare
mai mare decât independența[1]
Introducere
Cele patru necesității, așa cum sunt ele definite în cartea lui Stehen R Covey Managementul timpului sau Cum ne stabilim prioritățile , ne definesc pe noi în raport cu noi înșine și cu ceilalți. Acestea sunt: a trăi, a iubi, a învăța și a lăsa moștenire. Cu toții cunoaștem piramida nevoilor definită de A. Maslow. Abordarea lui Covey integrează tot ceea ce știm referitor la acestea, dându-le un alt fel de sens. Chiar Maslow, unul din părinții psihologiei moderne, în ultimii ani de viață și-a revizuit teoria, considerând că ”evoluția permanentă a sinelui”, pusă în vârful piramidei sale, de fapt transcende toate celelalte necesități și chiar le condiționează.
Focul interior
O adevărată alchimie se produce atunci când satisfacem aceste necesități în mod integrant. Apare o sinergie internă care aprinde focul interior care ne oferă clarviziune, pasiune și aventură a vieții.
Fiecare ființă umană dorește să lase ceva în urmă, această nevoie spirituală fiind cea care transformă, prin intermediul focului interior, celelate necesități în însușiri cu rol motivator în viața noastră.
Am preluat din cartea motivațională Managementul timpului sau Cum ne stabilim prioritățile – St. A Covey p. 50- o schemă a focului interior prezentată în FIG 1
Indiferent cu ce situații ne confruntăm în viață, cu toții avem nevoi de natură fizică – materială, precum casă, haine, mâncare,de natură socială – prieteni, familie, relații de toate tipurile, de natură mentală și spirituală direct implicate în calitatea vieții noastre.
Și toate acestea sunt legate de time management – cât timp de calitate alocăm activităților care satisfac aceste nevoi.
Cheia către focul interior o constituie stabilirea unui scop în viața nostră, de cele mai multe ori legat de ceea ce dăruim, cum dăruim, ce dorim să lăsăm în urma noastră. Este cel care ne asigură liniștea interioară, pentru a vea acces la modalitățile de rezolvare a problemelor din viața noastră.
Nordul autentic
Acest principiu, al nordului autentic[2] reprezintă strategia pentru accesarea focului interior , în sensul că, pentru un time management bazat pe priorități este necesar să stabilim direcția, către ce realități , exterioare sau interioare ne îndreptăm. REALITATEA – este una singură, cuprinde în ea și ceea ce percepem cu simțurile, dar și dincolo de acestea. Cuprinde și imaginația nostră, și visele noastre. Există însă realitatea fiecăruia dintre noi, cea limitată de spațiul nostru de manifestare, de înțelegerea nostră, cu alte cuvinte de mentalul nostru. Noi reconstruim în fiecare clipă, pe baza focului interior, ca într-un laborator, realitatea pe baza informațiilor primite și oferite.
Opriți-vă câteva minute și cătați nordul. Faceți acest lucru în locuri noi, altele decât propria casă în care localizarea este mult mai ușoară. Veți fi surprinși, după verificare că de fiecare dată, cu ochii închiși aceasta localizare este mult diferită. Într-un grup, fiecare va avea propriul său nord autentic.
Oamenii, întrebați dacă este important să știm care este nordul autentic în viața noastră, răspuns într-o proporție covârștoare DA.
Nordul geografic este foarte important pentru orientarea în spațiu, devierea de la direcție fie și numai cu un grad, poate schimba destinația unui avion.
Nordul – în accepțiunea sa geografică nu este o chestiune de opinie, nici subiectul unui proces demogratic – este o realitate independentă de noi.
În plan subiectiv ne dă orientarea acțiunilor noastre. Acest nord autentic este la fel de real ca nordul fizic , fiind bazat pe legile eterne ale cauzei și efectului care funcționează în lumea eficienței și interdependenței umane. Aceste principii, bazate pe căutarea și găsirea acestui nord autentic sunt evidențiate de veacuri de către înțepți, în tradiție.
Pentru un time management eficient , care nu ține cont doar de urgență, este necesară căutărea și descoperirea acestui nord autentic care are două dimensiuni – persponală, bazată pe acțiunile individuale, și socială, bazată pe tot mediul socio-cultural în care ne desfășurăm activitatea.
Propunem în aceste bune practici modalități de identificare a acestui nord autentic – folosit ca pe o metaforă desemnând principiile sau realitățile exterioare. Acest fapt ne permite crearea unei busole interioare conform căreia să ne putem direcționa viețile cum se cuvine.
BIBLIOGRAFIE
1. Stehen R Covey , A. Roger &Rebeca R Merrill,Managementul timpului sau Cum ne stabilim prioritățile , Ed ALL, 2007,
2. Stehen R Covey, A treia cale, Ed ALL, 2013
3. St Stehen R Covey, Eficiența în 7 trepte sau un abecedar al înțepciunii, Edtura ALLFA 2002
[1] St Stehen R Covey, Eficiența în 7 trepte sau un abecedary al înțepciunii, Edtura ALLFA 2002
[2] Stehen R Covey , A. Roger &Rebeca R Merrill,Managementul timpului sau Cum ne stabilim prioritățile , Ed ALL, 2007,p.52