Codul proiectului: POCU/73/6/6/108182

Titlul proiectului: „ProForm - PROfesionalizarea cadrelor didactice prin FORMare continuă”

2 alb2 alb1 negru     Beneficiar  /        Partener 1/          Partener 2: Asociaţia Societatea Naţională Spiru Haret pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură

Numele și prenumele expertului: Albeanu Grigore

Poziția în cadrul proiectului: Expert programe formare profesională

Nr. și tipul contractului 229/01.05.2018/ CIM

Categorie expert: Expert termen lung

Jocuri pentru dezvoltarea inteligenței spațiale

Introducere

           

Inteligența spațială (IS) este una dintre cele mai importante abilități cognitive specifice pentru dezvoltarea cunoștințelor într-o gamă largă de domenii precum științele fizice, ingineria, matematica, informatica, artele, designul, arhitectura, medicina sau biotehnologiile.

            Inteligenta spațială sau “gândirea în spațiu” este cea care permite localizarea și dezvoltarea, atât a propriei persoane, cât și a obiectelor din jur, mental, dar și fizic. Inteligența spațială nu este o simplă abilitate. IS cuprinde concepte, instrumente și procese: conceptele referitoare la spațiu și structuri construite și funcționale în acesta, instrumente de reprezentare și procese de gândire.

 

            Conform Brainmetrix [1], IS este abilitatea de a înțelege imaginile și formele tridimensionale. Aceasta este o funcție primară a părții drepte a creierului și este utilizată atunci când rezolvăm puzzle-uri, găsim hărți și luăm parte la orice tip de proiect de construcție sau de inginerie. În timp ce inteligența spațială implică, de obicei, viziune, ea încorporează abilități abstracte și analitice care depășesc doar imaginile. Recunoscând imaginea, cunoașterea relației sale cu alte obiecte din jur și afișarea structurii organizatorice a unui gând sunt toate implicate în inteligența spațială.

            Un bun exemplu de gândire în spațiu este atunci când cineva se deplasează și are o busolă și o hartă. Deși nu există o cale fizică stabilită, excursionistul va folosi instrumentele pentru a vizualiza o cale mentală folosind hărțile și busola pentru a obține cel mai bun traseu prin pădure [2].

Mai2019 P2

Fig 1. Harta și busola (https://www.youtube.com/watch?v=4bAn_w3mhY8)

           

Un alt exemplu bun al unui joc care testează și îmbunătățește inteligența spațială este celebrul Cub Rubik [3]. Cubul 3x3x3 are nouă fețe pătrate pe fiecare parte pentru o suprafață totală de 54 de fețe. Fețele sunt acoperite în șase culori diferite și obiectul este de a obține fiecare parte a cubului o singură culoare. Există multe sfaturi și sugestii pentru rezolvarea puzzle-ului Cubului Rubik, dar toate implică inteligența spațială și modul în care creierul organizează obiecte în minte pentru a forma o soluție la o problemă înainte de a rezolva problema.

Mai2019 P3

Fig 2. Cubul Rubik

            De asemenea, jocul celor 8 regine este unul dintre jocurile simple de strategie bazate pe una din regulile de șah, care demonstrează comportamentul reginei pe tablă, pentru a câștiga trebuie să plasezi cele 8 regine pe tablă (fără a fi două pe line, coloană sau pe diagonale).

Mai2019 P4

Fig 3. O soluție a problemei celor 8 regine

Jocuri pentru dezvoltarea inteligenţei spațiale la vârsta preşcolară şi şcolară mica

            Pentru a-i ajuta pe cei mici sa învețe cum să se orienteze în spațiu, cum să citească o hartă și cum să își dezvolte atenția la detalii, este nevoie să le exersăm inteligența spațială [5]. Copiii care își dezvoltă bine acest tip de inteligență se orientează ușor în spațiu și au abilități bune de schematizare, desenează sau pictează frumos. Mai târziu, au înclinații spre arhitectură, construcții, ori desen sau proiectare tehnică.

            Principalele jocuri si activitati pentru dezvoltarea inteligenței spațiale sunt:

·         Desenul, pictura. Aceste activități îl ajută să lucreze cu spațiul și perspectiva, mai tarziu

·         Vizionare de opere de artă (sculpturi, clădiri, alte obiecte)

·         Unirea punctele pentru a forma o imagine. Se pot elabora  fișe cu astfel de activități

·         Jocul Lego sau alte jocuri cu forme geometrice

·         Puzzle-uri

·         Labirinturi, în care copilul încearcă să ajungă dintr-un punct în altul. Acest tip de joc ajută foarte mult la dezvoltarea cognitivă a copilului, la dezvoltarea capacității de atenție și a concentrării.

·         Jocuri de tipul găsește diferențele.

·         Jocuri de imaginație și vizualizare. Construirea de noi jocuri.

·         Inițiere în programare și robotică

·         Participare la workshopuri Xcolony pentru dezvoltarea inteligenței spațiale.

Mai2019 P5

            Bibliografie

1. http://www.brainmetrix.com/spatial-intelligence/

2. Explorarea naturii cu harta și busola, http://www.ardfromania.ro/manual.pdf, https://www.youtube.com/watch?v=4bAn_w3mhY8

3. Cubul Rubik, http://www.rossnazirullah.com/students/images/Rubiks.pdf

4. 8queens, http://www.aiai.ed.ac.uk/~gwickler/eightqueens.html

5. Jocul de luni, http://www.itsybitsy.ro/jocul-de-luni-jocuri-pentru-inteligenta-spatiala/

6. Xcolony, https://exploremag.ro/3d-mind-inscrieri-grupa-noua/