Latinitate și dacism
Vă prezentăm o bună practică descoperită pe parcursul activității practice a cadrelor didactice din județul Botoșani, Liceul ”Stefan D Luchian”, Localitatea Ștefănești în cadrul proiectului. Este un model pentru cadrele didactice cuprinse în programul de formare profesională ProForm- PROfesionalizarea cadrelor didactice prin FORMare profesională continuă în județele Botosani si Giurgiu.
Liceul s-a remarcat printr-o bună dotare, clase bine îngrijite, cu imagini pe pereți și diverse machete ale cetăților dacice, și nu numai. Am remarcat grija pentru detalii, putând astfel capacita elevii pentru frumos și creativitate. Știm că vechile metode de predare foloseau în principal manualul și propunea memorarea informațiilor, apoi, pentru verificare, redarea acestora. Remarcăm trecerea de la aceste metode care implicau în primul rând emisfera stângă, la metode moderne care implică utilizarea creierul în integralitatea sa, permițând în acest sens să reținem fără efort.
In imaginile următoare prezentăm macheta unei cetăți dacice așa cum și-au imaginat-o elevii. În cadrul lecției au fost utilizate materiale diverse aduse de elevi în acest scop. Așa cum putem observa materialele utilizate au fost : pietre, nisip, polistiren, frunze, bețigase, etc.
S-a lucrat pe ateliere și au rezultat mai multe machete fiecare cu nota ei de originalitate. Evaluarea a fost făcută în urma dialogului cu fiecare echipă.
Prezentăm imaginile pentru patru machete .
Fig 1
În această imagine remarcăm porțile, structura circulară a unui sanctuar asemănător celui de la Sarmisegetuza Regia.
De altfel vom remarca, privind imaginile disponibile pe internet, și pentru celelalte machete faptul că au avut ca punct de pornire Sarmisegetuza Regia.
Fig 2
Fig 3
Fig.4