Am prezentat în cadrul bunelor practici metoda creată de psihologul și cercetătorul britanic Tony Buzan aspectele generale referitoare la apariția și dezvoltarea metodelor de memorare bazate pe crearea unei Hărții Mentale. În această sesiune vă prezentăm etapele execuției unei astfel de hărți.

Vom realiza împreună o hartă mentala simplă. Pentru acest demers avem nevoie de:

Ø O coală de hârtie albă, format A4;

Ø Câteva creioane colorate – de preferat carioca;

Ø Un creier;

Ø O  minte deschisă;

Ø  Imaginație;

Ø Un subiect pe care dorim să-l explorăm.

Orice Hartă Mentală are trei caracteristici principale:

 

1.     O imagine centrală prin intermediul căreia reprezentăm subiectul abordat. De exemplu, dacă dorim să creem o hartă mentală pentru a preda o lecție referitoare la vacanță, vom pune în centru o imagine reprezentativa pentru mine – de exemplu o umbrelă de soare, un soare, etc. Nu este nevoie de aptitudini speciale pentru desen.

2.     Ramuri groase care radiază din imaginea centrală – acestea reprezintă cuvintele cheie referitoare la direcțiile de dezvoltare a subiectului respectiv, fiecare ramură fiind realizată cu o culoare diferită, apoi, din aceste ramuri pornesc mai multe rămurele , ca și crengile unui pom, pe nivel secundar și terțiar referitoare la alt nivel de teme aferente subiectului.

3.     Pe ficare ramură este plasat un singur cuvînt cheie.

Să începem:

Pasul 1  - poziționați foaia de hartie pe orizontală pe masă, alegeți cel puțin trei culori pentru a schița în centrul paginii o imagine reprezentativă pentru subiectul ales. Propunem pentru azi  planificarea vacanței prin investigarea tuturor aspectelor referitoare la multiplele posibilități.VACANȚA. Poate fi și numai cuvântul cheie, dar scris mai altfel.

Pasul 2 – alegeți o culoare  și desenați o ramură groasă care crește din imaginea centrală, asemenea unei ramuri de copac. Ramura trebuie să aibă o curbură normală, ca în natură, cat mai firească, deoarece o astfel de imagine vă va stimula vizual și va fi mai interesant pentru creier. Memorarea intr-o astfel de situație se face fără nici un fel de efort. Colorați interiorul ramurii. Grosimea  ei în directă relație cu gradul de importanță al acestei asocieri în ierarhia Hărții Mentale.

Pasul 3etichetați ramura utilizănd un singur cuvînt scris cu litere mari – fiind vorba de vacanță poate fi DESTINAȚII.

Pasul 4desenați crengi de nivel secundar din ramura principală. Scrieți cuvinte – cheie pe fiecare ramură – de exemplu : oraș, mare, munte. De asemenea puteți face un mic desen – pentru oraș un bloc sau mai multe, pentru mare o umbrelă de soare, pentru munte schițați un munte, etc

Pasul 5alegeți altă culoare și creați încă o ramură principală care pornește tot din imaginea sau cuvântul central. Veți porni în ce direcție doriți, în sensul acelor de ceasornic, sau invers. La fel ca la pașii anteriori, desenați crengi secundare și terțiare de la această ramură și le etichetați – treceți cîte un cuvânt cheie sau o imagine. De exemplu – CAZARE pe ramura principală, HOTEL, APARTAMENT, CAMPING pe cele secundare.

Pasul 6 – începând din acest moment, avînd ramurile principale , vă puteți mișca liber în jurul Hărții Mentale, sărind de la o ramură la alta, umplând golurile, adăugând noi subramuri, etc.

Pasul 7 – dacă doriți puteți adăuga linii curbate și legături între ramurile principale, pentru a stimula creativitatea și conexiuni asemănătoare în creierul nostru.

Vă prezentăm o astfel de Hartă Mentală preluată din  cartea  psihologului britanic Tony Buzan - Arta stăpânirii hărții mentale. Ghid complet de Invățare și Utilizare a celui Mai Puternic Instrument de Gândire din lume – pag.48

proform aprilieO1

Bibliografie

 

Tony Buzan - Arta stăpânirii hărții mentale. Ghid complet de Invățare și Utilizare a celui Mai Puternic Instrument de Gândire din lume - Editura: DIDACTICA PUBLISHING HOUSE, 2019