1.     1. Istoria găndirii din spatele Hărților Mentale

În cadrul acestei sesiuni online vom continua activitatea demarată în sesiunea online din luna aprilie. Vom utiliza Hărțile Mentale pentru cartografierea gândurilor.

Vă propunem o incursiune în modul de gândire al ființelor umane încă de la începuturi.

Dacă la începuturile existenței omenirii, ființele umane utilizau cu preponderență imaginile pentru a-și împărtăși gândurile cele mai tainice, treptat, cuvintele au fost cele care au preluat această funcție. În epoca computerelor și a proiectoarelor, în urma cercetărilor științifice referitoare la creier, descoperirilor din psihologie, s-a revenit la utilizarea simbolurilor desenate, a imaginilor. Cu toții cunoaștem emoticoanele - cum ar fi inimi/ simboluri ale iubirii, stele, semne și animale și gif-urile pe care le folosim zilnic pe facebook.

 

 Ideea Hărțillor Mentale nu a apărut din neant. Hărțile Mentale apar în mod natural ca urmare a procesului prin care ființele umane au comunicat de-a lungul timpului. Există încă desene pe pereții peșterilor de acum 40.000 de ani. Ele au la baza atât scrierea babiloniană cît pe cea egipteană – pe bază de pictograme.

Precursori a Hărților Mentale

a.     Arta rupestră –În România se găsește Peştera Coliboaia din Munţii Bihorului descoperită în 2009. Arta parietală este reprezentată de 14 picturi de animale executate în cărbune, dar şi câteva gravuri. După datarea unor probe de cărbune, picturile ar putea avea o vechime de cca. 36.000 de ani.[1]

proform aprilieO2

Fig 1

b.     Cuneiformele sumeriene – care se pare că datează din anul 3500 î.Hr – la început erau o formă primitivă de contabilitate, evoluând ulterior spre abstractizare.

proform aprilieO3

Fig 2 – Sursa : www.google.com/search?q=cuneiforme+sumeriene

c.      Hieroglifele egiptene – dezvoltate, conform cercetărilor, în cea de-a Doua Dinastie a Egiptului Antic, care se bazează pe imagini.

proform aprilieO4

Fig 3 Sursa: www.google.com/search?q=hieroglife+egiptene

Evoluția limbajului a continuat de-a lungul secolelor, în Grecia Antică trecându-se la rafinarea limajului vizual al gândirii, au apărut în artă statuile cu figuri realiste.

d.     Au apărut Diagramele Arbore în Imperiul Roman ca instrument de predare și învățare – de exemplu Arbor Porphyriana – Fig 4

proform aprilieO5 

Fig.4 Sursa: www.google.com/search?q=arbor+porphyria

2.     Cartografierea gândurilor acum

După acest parcurs vizual prin istoria omenirii vă propunem să luați o foaie de hărtie, ca în sesiunea anterioara, format A4, simplă și să o așezați pe orizontală în fața dumneavoastră.

Vă invit să realizați o Hartă Mentală cu tema – Istoria Găndirii- pe care o veți simboliza în centrul paginii. Desenați apoi, cu diferite culori, patru săgeți pornind din centru. Cele 4 reprezintă popasurile făcute în acest material :

1.     Picturi rupestre

2.     Cuneiforme sumeriene

3.     Hieroglife egiptene

4.     Diagramele Arbore

Lăsați apoi liberă imginația la diferitele asocieri cu aspecte din viața actuală. Puteți privi imaginile și să observați ce noi idei nasc în mimtea dumneavoastră

Lasăți-vă cuprinși de bucuria copilului interior. Veți trezi astfel la viață cotloane neștiute ale ființei dumneavoastră, chiar dacă nu sunteți pasionați de artă sau istorie. Aceste imagini sunt în noi, în naturalețea ființei. Alocați pentru început 10 minute, apoi reveniți, priviți Harta Mentală propusă ca model pentru VACANȚĂ în sesiunea anterioară.

Gândi-vă la o lecție pe care o puteți preda la clasă după acest model.

Aduceți-vă aminte ce spunea Socrate – ”O viață neexaminată nu merită trăită”

Bibliografie

Tony Buzan - Arta stăpânirii hărții mentale. Ghid complet de Invățare și Utilizare a celui Mai Puternic Instrument de Gândire din lume - Editura: DIDACTICA PUBLISHING HOUSE, 2019

 



[1] ttps://www.google.com/search?q=picturi+din+pe%C5%9Ftera+coliboaia: