Cronos și Kairos

Introducere

Am prezentat în bunele practici afente lunii august cele trei generații de Time Management, așa cum au fost ele sintetizate de către profesorul, autorul și omul de afaceri care a fost Stephan Covey în cartea sa ”Managementul timpului sau cum ne stabilim prioritățile”, apărută în limba română în două ediții.  Vom continua prezentarea cu o a patra generație de Time Management care aduce aspecte noi și care păstrează avantajele primelor trei, la care se adaugă aspectele legate de urgență și de importanță.

Esențial în stabilirea priorităților este să știi și să faci ceea ce este important și nu doar să răspunzi pur și simplu la ceea ce este urgent.[1]

 

Cronos și Kairos

Cronos este cuvântul grecesc care desemnează timpul cronologic, cel cu care lucrează time managmentul. Suntem într-o perioadă în care ceasul ne dictează ritmul vieții, tot ceea ce facem este în acord cu ceasul. Timpul lui Cronos este liniar și secvențial.

Este cunoscut faptul că, în mitologie a fost titanul care-și devora copii pentru a nu fi detronat de unul dinte ei.

 Numele de cronos  poate deriva de asemenea din verbul kreno, care înseamnă "a exersa balansul", "a domni peste", "a guverna". Putem spune că de multe ori timpul ne domină.[2]

Kairos

Există însă , în alte culturi, abordarea vieții în termeni de kairos care înseamnă un timp potivit sau de calitate. Propunerea pentru cea de-a patra generație este aceea de a împăca cele două tipuri de timp. Timpul trebuie trăit, un timp de calitate este cel trăit conștient. Esența timpului kairos constă în cât de multă valoare poți extrage din el, nu cât de mult timp liniar aloci pentru asta.

Importantă este trăirea de calitate într-un interval de timp, și nu cât de mult a durat pe ceas acel interval.

Există și alte categorii de timp – cel obiectiv, măsurat pe ceas, și cel subiectiv, în directă legătură cu trăirile noastre.

Interiorul se transformă permanent în exterior” spune James Allen în volumul său Cum gândește un om. ”De starea sufletească a unui om depinde felul în care trăiește ; gândurile i se transfomă în fapte, iar faptele poartă roadele firii și ale sorții.”[3]

Un time management cu adevărat adecvat este cel care ține cont de hărțile minților și sufletelor.

Tehnicile clasice utilizate pentru managementul timpului sugerează faptul că, muncind cu spor și eficiență reușim să controlăm atât viața noastră, cât și relațiile, ceea ce ne va aduce implicit o implinire sufletească. Cu toții întelegem că adevărata noastră împlinire este dincolo de planificare, că nu toate activitățile planificate riguros sunt utile pentru liniștea sufletească.

A-ți fundamenta fericirea pe abilitatea de a controla totul în jur este deșertăciune.[4]

Putem programa ceea ce considerăm noi că trebuie, dar nu avem întru-totul controlul asupra consecințelor acestor opțiuni. Sunt legi și principii universale care trebuiesc respectate. Putem spune că, de fapt, principiile sunt cele care guvernează. Din acest motiv vom prezenta metode de management al timpului bazate pe principii, pe kairos mai mult decât pe cronos.

Abordarea bazată pe principii trece dincolo de cerințele actuale – să fii mai rapid, mai puternic, mai deștept, etc. Vă propunem să folosiți în administrarea timpului personal, atunci când este posibil, mai mult busola decât ceasul.

Acest lucru vă permite din timp să știți în ce direcție mergeți, viteza fiind mai puțin importantă.

Nu este o metodă nouă, ea are rădăcini adânci în principiile clasice ale cunoașterii și transformării personale. Am început să alegem de cele mai multe ori scurtăturile – facem totul rapid, de multe ori doar ca să fie, pentru că ni se cere, etc.

Opriți-vă o clipă și acordați-vă măcar un minut în care să nu trebuiească să luați o decizie – veți observa că este foarte greu – scrise sau nu, avem în minte în permanență agende pline cu activități.

Nu uitați, în viață scurtăturile, dacă există, sunt întodeauna în dezavantajul vieții noastre. Uneori o pot scurta la propriu. Ceea există cu adevărat este o cale pe care vă invităm să o alegeți, bazată pe înțelepciune transmisă pe intreg parcursul isoriei, bazată pe experiență. Viața împlinită nu înseamnă doar viteză și eficiență, este mai degrabă o problemă legată de ceea ce faci și cum faci, decât de viteza cu care ai făcut ceva.

BIBLIOGRAFIE

1.      Stehen R Covey , A. Roger &Rebeca R Merrill,Managementul timpului sau Cum ne stabilim prioritățile , Ed ALL, 2007,

2.      Stehen R Covey, A treia cale, Ed ALL, 2013

3.      https://taitung.eu/index.php/managementul-timpului-2/

4.      https://ro.wikipedia.org/wiki/Cronos

 



[1] Stehen R Covey , A. Roger &Rebeca R Merrill,Managementul timpului sau Cum ne stabilim prioritățile, p.30

[3] În Stehen R Covey , A. Roger &Rebeca R Merrill,Managementul timpului sau Cum ne stabilim prioritățile, p.26.

[4] Idem p.2