– un secol globalizat

Am abordat pe parcursul acestui program de formare și dezvoltare profesională mai multe subiecte referitoare la dezvoltarea capacității de învățare prin mijloace moderne, bazate pe noile descoperiri în domeniul funcționării creierului, favorizate de tehnologiile moderne.

Vom continua cu prezentarea avantajelor utilizării hătților mentale pornind de la aspectele subliniate în bunele practici anterioare.

1.     Hărțile Mentale interne

În anul 2014, Premiul Nobel pentru Fiziologie  (Medicină) a fost înpărțit între doi mari cercetători – John O’Keefe, May – Britt Moser și Eduard I Moser pentru descoperiri în domeniul neuroștiinței cognitive. Ei au cercetat Celulele  Rețea ( Grid Cells), celule speciale care lucrează împreună cu Celulele Locației (Place Cells) pentru a crea reprezentarea mentală a locului în care ne aflăm în raport cu mediul înconjurător.  Putem spune că este vorba de GPS-ul nostru personal, intern. Aceleași celule ar putea juca un rol în formarea amintirilor episodice în hipocamp, o zonă a creierului esențială pentru învățare și memorie

 

Dendritele și sinapsele din celulele creierului se îmbină pentru a crea o formă de Hartă Mentală Internă, ambele dând un sens logic informațiilor, și permițînd stocarea și reamintirea acestora la o dată ulterioară.”[1]

Această descoperire validează ceea ce a descoperit Tony Buzan referitor la metoda Hărțililor Mentale perfecționată pe parcursul a zeci de ani. Eficacitatea lor era demonstrată prin rezultatele obținute de către cei care le-au utilizat, iatr în 2014 au fost validate de cei trei cercetători.

”Descoperirea confirma valabilitatea și natura organică a instrumentului de gândire la care lucram și, coroborat cu aceste descoperiri, aveam structura Hărții Mentale. O Hartă Mentală bună seamană cu forma expandată a neuronului”[2].

2.     De ce este utilă realizarea unei Hărți Mentale ?

·        Ne oferă claritate și imagine de ansamblu a unui subiect – planificarea unui concediu, proiectarea unei lecții, pregătirea unei conferințe, pregătirea pentru un examen

·        Ne va da informațiile necesare pentru o planificare din timp

·        Permite revizuirea completă a unei situații

·        Poate acționa ca un depozit imens de informații – revenim ori de cîte ori este cazul pe notițele concentrate pe o pagină și ne vin noi idei, sau ni le aducem aminte pe cele vechi.

·        Activează imaginația  și ne încurajează să găsim soluții creative

·        Și nu în ultimul rând, privind o hartă mentală te vezi pe tine

3.     Avantajele utilizării metodei Hărților Mentale

Alături de aspectele precizate mai sus, Cartografierea Gândurilor mai are și alte avantaje.

a.     Dezvoltă gândirea – Cartografierea Gândurilor stimulează creierul, prin realizarea unei înregistrări colorate vin noi idei și asocieri.

b.     Hărțile Mentale s-au dovedit a fi deosebit de utile în procesul de învățare, ne învăță cum să lupăm notițe, pe baza lor revizuim mai rapid materia pentru un examen.

c.      Stimulează capacitatea de concentrare – Cartografierea Gândurilor poate fi asemănată cu focalizarea de tip laser pe obiectivul propus, angajând creierul într-un mod care duce la rezultate bune.

d.     Ne ajută în procesul organizării unor evenimente în așa măsură încât să nu ne scape nimic, chiar pt organizarea unui banchet, a unei excursii, a unei nunți sau botez.

e.      Prin intermediul lor putem să ne planificăm timpul și sarcinile zilnice.

f.       Permite comunicarea cu precizie a aspectelor cheie într-o întâlnire de afaceri, și nu numai.

g.     Realizarea Hărților Mentale dezvoltă  aptitudinea de a vorbi liber – având în față o hartă mentală, informașia este disponibilă de la prima vedere, discursurile sunt mai clare, relaxate și dinamice.

h.     Harțile mentale se pot constitui în instrumente de afaceri excelente, indiferent dacă este vorba de agenda de lucru, întâlnirile de afaceri sau conducerea unei ședințe.

i.       Pot fi utilizate în cadrul orelor de curs atât ca metodă de predare, cât și ca instrument de luat notițe. Elevii pot fi capacitați să colaboreze în cadrul realizării unei hărți mentale. Există programe disponibile pe calculatoare și tablete care permit colaborarea în elaborarea unei astfel de hărți în mod interactiv prin intermediul internetului.

j.       Sunt instrumente utile în procesul de negociere. Se poate realiza o Hartă Mentală care cuprinde toate opțiunile și strategiile pe o singură pagină de hârtie.

BIBLIOGRAFIE

1.     Tony Buzan - Arta stăpânirii hărții mentale. Ghid complet de Invățare și Utilizare a celui Mai Puternic Instrument de Gândire din lume - Editura: DIDACTICA PUBLISHING HOUSE, 2019

2.     http://www.mintebrici.ro/blog/cum-pot-desena-harti-mentale-repede

3.     https://destepti.ro/neuroplasticitatea-creierului-uman- 

 



[1] Tony Buzan - Arta stăpânirii hărții mentale. Ghid complet de Invățare și Utilizare a celui Mai Puternic Instrument de Gândire din lume, p 53

[2] Idem, p. 54